Des del confinament, l’ús del mòbil s’ha disparat. Abans de decretar l’estat d’alarma, de mitjana, l’ús era d’unes 3 hores i 15 minuts. Només mes i mig més tard, va incrementar a 5 hores i 5 minuts, una xifra que augmenta per les persones d’entre 16 a 25 anys a 6 hores i 20 minuts. Segons l’informe Mobile del 2022, realitzat per l’empresa Ditrendia conjuntament amb l’Associació de Marketing d’Espanya, l’any 2022 l’ús va disminuir en relació amb dades del confinament, però no tant, unes 4,8 hores diàries, el que significa unes 1752 hores a l’any, que es traduiria en 73 dies. Veient aquestes dades, podem dir que el mòbil és, pràcticament, una extensió de nosaltres.
Segons el mateix informe, l’aplicació més descarregada durant el 2022 va ser TikTok i les que més usuaris actius tenen son les de Meta, amb Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram.
L’augment de l’ús del mòbil pot acabar derivant en una dependència. Un dels motius de l’ús excessiu del mòbil és el que es coneix en angles com a FOMO, que respon a les sigles Fear of Missing Out (por a perdre’s alguna cosa). Això té a veure amb la necessitat d’estar sempre connectats per por a perdre’s alguna cosa.
Diferents estudis ofereixen consells per utilitzar menys el mòbil. Els més repetits en serien desactivar les notificacions per evitar entrar de manera involuntària a diferents aplicacions i reservar un horari limitat i específic per fer ús de les xarxes socials. També recomanen evitar fer servir-ho com a mínim una hora abans d’anar a dormir, ja que el seu us disminueix la qualitat de la son.