El passat 28 de febrer, el Govern de la Generalitat aprovava un decret llei amb l’objectiu de fer un desplegament de mesures per garantir l’abastament d’aigua a les poblacions. Des de finals del 2020, s’està vivint una situació de sequera a Catalunya i, des de l’octubre de 2021, està en actiu el Pla de Sequera amb mesures per alentir el descens de les reserves dels embassaments i aqüífers.
Davant la situació en què les reserves actuals es troben al 27%, s’ha decidit anar més enllà i declarar l’excepcionalitat en les zones del Ter-Llobregat i en l’àmbit aqüífer del Fluvià Muga. Això afecta 224 municipis de 15 comarques, d’entre els que estan Barcelona, Martorell, Pallejà o Sant Andreu de la Barca.
Què significa l’excepcionalitat? Doncs una reducció de l’aigua per a usos agrícoles del 40%. També d’un 15% per a usos industrials. Es prohibeix el reg de zones verdes, tant públiques com privades i només es podrà fer ús de l’aigua per mantenir amb vida l’arbrat i s’haurà de fer amb gota a gota o amb regadores. Es prohibeix també la neteja dels carrers amb aigua potable i es redueix el proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.
Les autoritats demanen a la població que intentin fer un ús responsable de l’aigua. Hem sortit al carrer per preguntar a la gent què fa per intentar no malbaratar-ne.
L’Agència Catalana de l’Aigua, juntament amb la Generalitat de Catalunya, publiquen una sèrie de consells per estalviar aigua a les llars. Com hem pogut escoltar, alguns dels consells que donen ja els apliquen els ciutadans:
- Aixetes: recomanen tancar-les mentre no s’estan fent servir, ja que, obertes, gasten uns 10 litres per minut.
- Dispòsit de vàter: si no es té, s’aconsellà posar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins del dipòsit per així poder estalviar uns 3 litres per descàrrega.
- Neteja de llar: engegar la rentadora o el rentavaixelles amb càrrega completa i amb el programa adient. En el cas de no tenir rentavaixelles, una bona opció seria omplir una mica la pica amb aigua i sabó i rentar tot de cop.
- Es preferible dutxar-se a banyar-se. Amb la dutxa s’utilitzen uns 50 litres mentre que amb una banyera plena serien 300 llitres d’aigua. L’aigua freda mentre esperem que agafi la temperatura desitjada, que, molts cops es malbarata, és pot emmagatzemar per desprès fer-la servir.
- Preparació d’àpats: la majoria d’aigua s’utilitza per netejar els aliments, bullir o cuinar al vapor. Si no s’ha posat sal ni hi ha cap altre producte, aquesta aigua es pot reutilitzar per regar les plantes.
- Netejar els vehicles: no es recomana fer servir la mànega, ja que això suposa una despesa de 350 litres. En canvi, una bona opció és portar-ho a un túnel de rentat, ja que acostumen a tenir sistemes de reciclatge d’aigua o, si no, netejar el vehicle amb una esponja i una galleda d’aigua i sabó.