Els col·lectius han convocat manifestacions per reivindicar millores laborals, salarials i estructurals.
Les protestes dels professionals sanitaris s’emmarquen en la sobrecàrrega de feina i la millora de les condicions laborals i retributives. El sindicat demana que el nombre de visites diàries de facultatius es limiti i que se’n garanteixi una durada adequada.
El sindicat Metges de Catalunya (MC), convocant de la mobilització, parla d’un seguiment del 75% (que detalla en un 79% a l’atenció primària i del 73% als hospitals), mentre el Departament de Salut parla d’un 17,5%.
El sector educatiu també s’ha afegit a la vaga. Exigeixen que la inversió pública en educació sigui del 6% del PIB, tal com marca la llei d’Educació a Catalunya. Aquest percentatge actualment no arriba al 3%. A causa de la manca de recursos, no s’ha aconseguit assolir el sistema educatiu inclusiu que marca el Decret d’Inclusiva. Demanen la reducció de les ràtios, que en molts casos arriben a més de 30 alumnes per aula; a més d’una major inestabilitat per al professorat interí. Es queixen també del sistema de l’escola concertada i consideren que és la principal causa de segregació escolar.
A banda d’aquestes reclamacions, el sindicat d’estudiants afegeix la demanda de pràctiques remunerades i defensa la salut mental als centres educatius, dotant de més recursos tant a Atenció Primària i hospitals, com als mateixos centres.
Hem seguit la participació en la vaga dels diferents centres de Sant Andreu de la Barca: A l‘Escola Joan Maragall, no s’ha adherit cap docent i han assistit al centre una cinquena part de l’alumnat. A l’Escola Can Salvi, un 20% de professorat i la meitat dels alumnes han decidit fer vaga. A la J.J. Ortiz, ho han fet una tercera part dels docents i el 50% de l’alumnat. A l’Escola Josep Pla, han participat un 40%, tant d’estudiants com de professorat. Finalment, a l’escola Vall de Palau, la participació ha estat escassa de l’escola àngel Guimerà no s’han facilitat dades.
En els centres d’educació secundària, a l’IES El Palau, un terç del professorat s’han adherit i de l’alumnat, els de primer cicle, és a dir, primer , segon i tercer d’ESO, un 40% i de segon cicle, és a dir, quart d’ESO i estudis postobligatoris, gairebé la totalitat de l’alumnat. No s’han facilitat dades de l’Institu Sant Andreu i a l’Institut Montserrat Roig, un 37% del professorat ha decidit secundar la vaga i un 85% de l’alumnat.