98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Mossèn Jaume Grané: “El papa Francesc ha estat un home que ha sabut estar al costat de la gent, sobretot dels més pobres”

Mossèn Jaume Grané: “El papa Francesc ha estat un home que ha sabut estar al costat de la gent, sobretot dels més pobres”

La mort del papa Francesc ha commogut la comunitat catòlica arreu del món, però també ha tingut un ressò especial a la parròquia de Sant Andreu de la Barca, on la figura del pontífex ha estat sempre font d’inspiració. Mossèn Jaume Graner, rector de la parròquia des de fa més de trenta anys, ofereix una mirada profunda i emocionada sobre aquest moment històric. “Va ser una sorpresa molt gran. Pensàvem que es recuperaria, i de cop i volta, la notícia de la seva mort ens va descol·locar”, explica mossèn Jaume, encara colpit pel desenllaç inesperat.

Amb 50 anys de vida sacerdotal —que celebrarà aquest pròxim juliol—, mossèn Jaume ha vist passar diversos papes, però reconeix que el pontificat de Francesc ha tingut una força especial. “Ha estat un papa profundament cristià. No només ha parlat de l’Evangeli, sinó que l’ha viscut. Ha estat un home que ha sabut estar al costat de la gent, sobretot dels més pobres”, remarca.

Mossèn Jaume Grané destacat que “ha estat un home, diria,  profundament cristià, seguidor de Jesús i de l’Evangeli. I de l’Evangeli s’ha fixat sobreto en l’atenció als més pobres, en la justícia social, i això no s’ha estat de repetir-ho,  i no només amb la paraula, sinó també amb el gest”.

Una Església més propera i humana

El que ha distingit Francesc, segons el rector, ha estat la seva capacitat de transformar la imatge de l’Església: més propera, més senzilla, més centrada en l’amor que en la norma. “Moltes vegades, en el passat, posàvem més èmfasi en les obligacions, en els deures. Ell ens ha recordat que l’Evangeli és una bona notícia. Que la fe ha de donar vida i plenitud”, subratlla mossèn Jaume.

Una de les accions que ha tingut més impacte a nivell parroquial ha estat la publicació de l’encíclica Laudato si’ (Lloem el Senyor), en què el papa fa una crida a cuidar la casa comuna: el planeta. “A la nostra parròquia, ens vam sumar a la iniciativa de les eco-parròquies. Cada octubre dediquem un diumenge a parlar del respecte per la natura. Ha canviat la manera com veiem el món”, explica.

Aquest esperit ecològic, connectat amb la fe, ha permès a la comunitat integrar-se en una xarxa més àmplia de parròquies que treballen per una conversió ecològica. “És una acció concreta, però amb un gran rerefons espiritual”, diu el rector.

Un Sínode per repensar l’Església

Un altre aspecte clau del pontificat ha estat el Sínode sobre la sinodalitat, un procés de dos anys impulsat per Francesc per escoltar totes les veus dins de l’Església —laics, preveres i religiosos. “Aquí a la parròquia ens va fer pensar molt. Ens va ajudar a veure que l’Església no és només cosa dels capellans o dels bisbes. És una responsabilitat compartida”, afirma.

A partir d’aquest procés, es van generar documents de reflexió, propostes concretes i, sobretot, una nova consciència comunitària. “Ens hem adonat que tots tenim alguna cosa a aportar, i això ha estat molt positiu”, afegeix.

També s’han organitzat trobades i moments de pregària per valorar aquestes noves línies de treball eclesial. De fet, ja hi ha comissions treballant per implementar els fruits del Sínode, que, segons mossèn Jaume, “marcaran el camí de l’Església en els propers anys”.

Continuïtat i esperança

Tot i el dol per la pèrdua, mossèn Jaume es mostra esperançat amb el futur. “Crec que el proper papa seguirà aquesta línia. La majoria de cardenals que el triaran van ser nomenats per Francesc, i això ens fa pensar que hi haurà continuïtat”, diu amb convicció.

També remarca que a Catalunya hi ha una bona sintonia amb l’estil de Francesc: “Hi ha unanimitat entre els bisbes catalans per seguir treballant amb aquest esperit acollidor, humà i evangèlic”.

Per fer memòria i pregària pel papa, la parròquia de Sant Andreu de la Barca celebrarà una missa especial el dimarts vinent. Mossèn Jaume convida tothom a participar-hi. “Volem donar gràcies per la seva vida i pregar perquè el Senyor l’aculli amb una gran abraçada. La seva vida ha estat un servei ple, i mereix el nostre record més sincer”, afirma amb emoció.

50 anys de servei amb esperit renovat

Aquest 2025 també serà un any especial per a mossèn Jaume, que celebra mig segle de ministeri sacerdotal. L’esperit de servei, però, continua intacte. “Encara em queden ganes de continuar. Mentre pugui, seguiré servint l’Església amb aquest estil que ell ens ha ensenyat: obert, proper i evangèlic”, conclou.

Amb paraules senzilles però plenes de saviesa, mossèn Jaume ens recorda que l’autenticitat de la fe es viu en els petits gestos, en l’acollida i en la proximitat. El llegat del papa Francesc, diu, és una llavor que cal seguir regant.