El marc normatiu actual permet votar als ciutadans de la Unió Europea, de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, República de Corea, Trinitat i Tobago i Xile
Pel proper diumenge dia 26 de maig de 2019 hi ha convocades eleccions municipals a Espanya i els ciutadans estaran cridats a exercir els seus drets polítics, en aquest cas, a través de l’elecció dels seus representants a l’Ajuntament.
L’exercici dels drets polítics és la màxima expressió de la participació ciutadana i una mostra de compromís de les persones amb la societat a la qual pertanyen.
Per garantir que totes les persones puguin exercir aquests drets a les properes eleccions municipals s’ha posat en marxa una campanya informativa perquè tothom, inclosos els estrangers residents a la ciutat, conegui els seu drets.
La major part de les persones estrangeres de la nostra ciutat tenen permís de residència i de treball, porten els seus fills a l’escola, contribueixen la desenvolupament de la ciutat, construeixen els seus projectes personals de vida i fan la seva aportació al projecte col·lectiu però, malgrat això, no tenen dret al sufragi actiu i passiu.
El marc normatiu actual permet que les persones estrangeres que siguin ciutadanes de la Unió Europea o de Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, República de Corea, Trinitat i Tobago o Xile, puguin votar a les eleccions municipals.
Tanmateix, per a poder exercir aquest dret, els ciutadans d’aquests països han de complir uns tràmits previs sense els quals no estaran inscrits al cens electoral, requisit indispensable per a fer-lo efectiu.
Per exemple, aquestes persones han de manifestar amb antelació el seu interès per votar.