La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme, la diversitat cultural i destacar la importància de les llengües primeres o maternes com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social.
La data es va escollir per recordar els estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven a Dhaka (actualment Bangladesh) en favor de la seva llengua, el bangla, un dels idiomes nacionals de Pakistan.
Alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística comparteixen aquesta setmana frases fetes en les seves llengües i n’expliquen la similitud amb expressions catalanes en sis vídeos divulgatius.
D’aquesta manera es visibilitza la diversitat lingüística de l’alumnat i dels participants del Voluntariat per la llengua (VxL) i la riquesa cultural que suposa compartir aquest patrimoni.
Durant tota la setmana i amb l’etiqueta #DILM2022, anirem difonent a les xarxes socials 6 vídeos protagonitzats per alumnes dels cursos de català i aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL), que comparteixen expressions pròpies en la seva llengua d’origen (japonès, eusquera, hausa, amazic, quítxua). Es tracta d’una iniciativa que pretén visualitzar la riquesa cultural que suposa el patrimoni lingüístic tan present entre alumnes dels cursos de català i participants del VxL.
I és que en els alumnes del CPNL hi ha presència de més de 80 llengües diferents. Entre elles, segons el nombre d’alumnat que les parla, destaquen el castellà, l’àrab, el català, l’amazic, el portuguès, l’anglès, el rus, l’italià, el romanès, el francès, l’urdú o el xinès mandarí.
Rosa Monforte, responsable de Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca ha donat més detalls a Ràdio Sant Andreu.