Miquel Jornet ens recomana a l’espai Descobrint Jocs del programa Via Directa de Ràdio Sant Andreu el joc de taula ‘Telón de acero’ on recordarem l’època de la Guerra Freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica.
Tornem aquest 2018 amb més i més jocs. Avui un d’aquells del pot petit i la bona confitura… s’acostuma a dir que els japonesos són els mestres en la creació de jocs amb pocs components, però sempre hi ha excepcions i a uns danesos els ha quedat un joc rodó amb només 20 cartes. Parlem de Telón de Acero, editat en castellà per Ludonova.
Daniel Skjold Pedersen i Asger Harding Granerud van irrompre al panorama dels creadors de jocs de taula l’any 2016 amb 13 Días (en vam parlar a la secció 137), que volia ser un Twilight Struggle lightinspirat temàticament en els 13 dies que va durar la crisi dels míssils cubans. El joc va ser curiós, però personalment no m’acabava de convèncer… més tard van treure una reducció del 13 Días amb només cartes i que es jugava en tan sols 13 minuts… per això es deia 13 Minutos. I simultàniament a 13 Minutos, la gran sorpresa, aquest joc sí els ha quedat BÉ, i puc assegurar que l’edició en castellà de Telón de Acero té un art 100 vegades més treballat, atractiu i adient que l’edició americana gràcies al treball de David Prieto.
Amb només 20 cartes, 48 cubs de fusta i un reglament d’un full A4, el joc és una Guerra Freda de butxaca. Tot té sentit: l’asimetria de les cartes, els textos de cadascuna d’elles, la mecànica de l’epíleg, el funcionament del track de puntuació, l’ordre de resolució de les diferents regions globals, la regla de domini… però el més impactant és que és un joc recomanable per a fans dels conflictes històrics i també per a qualsevol altre tipus de persona. No cal ser un freak dels períodes bèl·lics per gaudir plenament de la proposta encabida dins d’una capsa tan petita, i alhora tan gran, com la de Telón de Acero.