Estan previstes concentracions davant dels ajuntaments a les 12.00h per reclamar la retirada i no aprovació del Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.
L’Associació Catalana de Municipis, conjuntament amb la Federació de Municipis de Catalunya i els sindicats UGT i CCOO, ha elaborat un manifest per tal de rebutjar la propera aprovació del projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que pretén imposar el Govern de l’Estat. El manifest convoca a tots els alcaldes i alcaldesses, grups municipals, organitzacions sindicals, empleats públics així com entitats i col·lectius implicats en la gestió i prestació de serveis municipals.
“El món local ha dit prou. Lamentem la poca voluntat del Govern del PP a consensuar una reforma que afectarà principalment als ciutadans i ciutadanes i als serveis que els hi prestem”, apunta el president de l’ACM, Miquel Buch, qui ha manifestat que “és molt positiu que el món local, entitats municipalistes i sindicats s’uneixin per tal de rebutjar la reforma”.
El president de l’ACM, Miquel Buch, assegura que “la llei té la voluntat de recentralitzar la gestió dels ajuntaments, abolir l’autonomia local i privatitzar els serveis que prestem els ens locals”. Per aquest motiu, si finalment s’aprova, des de l’ACM s’impulsarà un mecanisme per oposar-se a la reforma. Impulsarà un conflicte en defensa de l’autonomia local davant del Tribunal Constitucional. Aquest mecanisme es podrà posar en marxa si es disposa del suport d’una setena part dels ajuntaments de l’Estat (1.159) i que representin una sisena part de la població oficial de l’Estat (uns 7.300.000 d’habitants).
El manifest destaca que, davant l’imminent aprovació de la Llei, el món local s’uneix per defensar un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una ferma voluntat de servei i compromís.
Assegura també que el Govern del PP no vol fer una simple actualització del nivell competencial municipal, sinó que es tracta d’una autèntica involució del règim local, que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats i un deteriorament i tancament de serveis que afectarà als veïns i veïnes i també als treballadors públics.
Des del món local es lamenta que la reforma de l’Administració Local que es vol imposar no s’ha fet amb consens ni lleialtat institucional. Per aquest motiu, s’exigeix al Govern central que respecti la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya sobre l’organització territorial i el règim local, aprovada en l’Estatut d’Autonomia, i explícitament la no invasió competencial recentralitzadora.
Fa unes setmanes es va fer a Sant Andreu de la Barca una recollida de signatures en contra de la reforma de les Administracions Locals.