El Black Friday va començar als Estats Units a mitjans dels anys 50, però no com a jornada de compres que es coneix avui en dia. El dissabte després d’Acció de Gràcia, que se celebra als Estats Units l’últim dijous de novembre, hi havia un partit de futbol americà entre l’exèrcit i la marina a Filadèlfia. El divendres aquesta ciutat va col·lapsar per la gran quantitat de gent que va aprofitar per començar les seves compres de Nadal i després assistir a l’esdeveniment esportiu. Aquesta jornada va ser batejada pels mitjans de l’època com a Black Friday o divendres negre. Anys més tard, l’any 1975, s’utilitza la mateixa expressió per referir-se al col·lapse de trànsit a Nova York arran dels descomptes l’endemà a Acció de Gràcia, però aquest terme es va acabar establint al que és avui dia. Com tot, amb la globalització, les tradicions dels Estats Units s’acaben exportant arreu del món i grans superfícies van començar a fer-ho aquí també.
En convertir-se en una data marcada molts comerços de proximitat han començat a incorporar-ho també. Hem parlat amb diversos establiments de Sant Andreu de la Barca per saber què suposa pel comerç de proximitat, concretament amb Nonna, de la botiga de roba C i D, Frederic Cardús de Moda Home Garcia, Graciela Santiago de A 50 graus i Raúl Gómez, de Calçats Avigó.
A Espanya, és a partir de principis de la dècada de 2010 que es comença a implantar amb grans superfícies d’electrodomèstics i es va estendre a tota mena de botigues. Es fa l’últim divendres de novembre, justament l’endemà d’Acció de Gràcia, festivitat que aquí no s’acostuma a fer, de moment.