Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer Mama cada any es donen dades sobre la incidència d’aquest tipus que càncer més freqüent en les dones. També es comenten dades sobre l’augment de l’índex de supervivència, que avui en dia supera el 90% ,de les dones diagnosticades.
Un dels aspectes que es tracta en poques ocasions quan es parla o es tracta el càncer de mama és sobre la sexualitat.
A Ràdio Sant Andreu hem entrevistat a la doctora Francisca Molero, sexòloga i Coordinadora de l’Institut de Sexologia de Barcelona i presidenta de la Federación Española de Sociedades de Sexologia. També ens ha acompanyat Montserrat Tobella regidora de Salut Pública a l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca.
La regidora de Salut Pública, Montserat Tobella ha recordat que és molt important una detecció precoç del càncer mama.
La doctora Molero ha recordat que ”L’autoaceptació de la nova imatge corporal és molt important, el cos s’exposa i és el comunicador més important en les relacions sexuals, sentir vergonya d’ell i el rebuig no permet unes relacions sexuals fluides”. Assegura que aquesta idea està començant a canviar, i ”les cicatrius poden tenir el valor del viscut del que s’ha superat”.
També ha assenyalat en l’entrevista ”solen aparèixer una sèrie de canvis físics induïts pels tractaments quirúrgics i la quimio o radioteràpia, sensibilitat dolorosa o molèstia en la mama, sequedat vaginal, dolor en tenir relacions sexuals, disminució de la libido o problemes per a arribar a l’orgasme”.
Cal aconseguir un suport psicològicl i ”que la parella entengui que la dona vol continuar sent desitjada i mantenir la seva capacitat eròtica i sexual. La parella ha de deixar una mica de costat “el rol de cuidador” per a reprendre el rol eròtic-sexual”.
Finalment la doctora Molero ha recordat que els professionals han d’oferir informació i assessorament ”sobre els canvis que es produiran en l’esfera sexual durant tot el procés. Conèixer-los les prepara a les dones a afrontar-los’.