Rosa MªAsencio ha valorat al programa Via Directa de Ràdio Sant Andreu la campanya que es va iniciar el mes de novembre a Sant Andreu de la Barca.
Amb l’objectiu, assolit amb èxit, de disminuir els residus produïts a l’esmorzar escolar, les conclusions que se n’han extret és que s’ha aconseguit una reducció del paper d’alumini dels esmorzars i, pel que fa als altres tipus d’envasos lleugers, com brics, embollcals de plàstic, etc., també hi ha hagut un descens significatiu.
Aquesta campanya ha tingut com a públic diana el primer cicle de primària, és a dir els alumnes de primer i segon, de les escoles de Sant Andreu de la Barca. Es va iniciar amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i es va inscriure l’acció dins els actes de la Setmana.
La campanya s’ha desenvolupat en quatre fases:
1. Novembre 2014: Durant una setmana es van recollir tots els embolcalls d’un sol ús al pati de l’escola i es va fer una bola, que va anar creixent dia a dia amb aquests residus. Es van prendre mesures de la figura resultant, se’n va analitzar la composició i el pes.
2. Posteriorment es va fer una acció de repartiment dels embolcalls (boc’n roll)
3. El segon trimestre de 2015, es va fer una acció col·lectiva dinamitzada de recordatori.
4. Abans de les vacances de Setmana Santa: es va torna a fer la bola al pati, amb fotos, etc. Es va mesurar, se’n va comprovar el contingut i es va pesar per comparar-la amb l’anterior i valorar l’eficàcia de l’acció.
Els objectius són:
- Reduir els residus dels embolcalls, especialment paper d’alumini i plàstic dels que es produeixen al cicle inicial de primària
- Implicar els escolars i el seu entorn familiar
- Difondre els valors de la prevenció de residus i consolidar bones pràctiques entre la comunitat educativa (alumnes, mestres, personal no docent, famílies)
Aquesta campanya ha estat subvencionada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tant pel que fa a l’equip d’educadors ambientals que la du a terme, com els propis embolcalls.