Cada quinze el programa Via Directa ofereix l’espai ‘Feina i Empresa’ per destacar les informacions de la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
Avui hem parlat amb Noelia Redondo, tècnica d’autocupació i creació d’empreses, sobre el funcionament de la prestació d’atur dels treballadors autònoms, requisits, duració, quantia, causes del cessament de l’activitat, suspensió, represa i situacions especials.
Des de fa quasi tres anys que esta disponible l’atur dels autònoms, que formalment es coneix com la prestació de cessament d’activitat dels treballadors autònoms, amb l’aprovació de la Llei 32/2010 que va ser publicada en el BOE de 6 d’agost de 2010, entrant en vigor el 6 de novembre del mateix any.
S’ha de tenir en compte que quan va iniciar-se a cotitzar per cessament de l’activitat va ser quan la llei va entrar en vigor, és a dir en novembre de 2010, fet que ha suposat que no ha estat possible cobrar la prestació d’atur fins el novembre de 2011, ja que com a mínim, per poder cobrar-ho era necessari tenir cotitzats 12 mesos en la quota d’autònoms per la mencionada contingència.
DUBTES FREQÜENTS
És possible cotitzar per accident de treball i malaltia professional sense tenir que cotitzar per cessament de l’activitat?
No, els autònoms que tinguin les contingències professionals per accidents de treball i malaltia professional obligatòriament hauran de cotitzar també per cessament de l’activitat.
És obligatori cotitzar per cessament de l’activitat?
És voluntària a excepció en els casos de treballadors autònoms amb major risc de sinistralitat i que es trobin en situació de pluriactivitat.
On s’ha de sol·licitar l’atur dels autònoms?
En la Mutua d’accidents de treball i malaltia professional amb la que es tingui cobertura de la protecció per contingències professionals.
Quan comença a cobrar la prestació un cop l’autònom es troba en situació d’atur?
A partir del primer dia del segon mes següent a aquell que va tenir el fet causant.
Quin termini hi ha per sol·licitar la prestació d’atur per part de l’autònom?
Fins el últim dia del mes següent al que es va produir el cessament de l’activitat.
Si s’ha cotitzat per cessament de l’activitat en un altre règim de la seguretat social a més de l’autònom, es te en compte pel càlcul de la prestació?
No, únicament es tindran en compte les cotitzacions per cessament de l’activitat efectuades al règim especial de treballadors autònoms.
Si tanco el meu establiment voluntàriament tinc dreta a la prestació per cessament de l’activitat?
No, per tenir dret a la prestació s’ha de justificar que el cessament de l’activitat és involuntari i per tant acreditar el tancament de l’establiment per motius econòmics, tècnics, productius o organitzatius, fet que fan inviable continuar amb l’activitat econòmica o professional.