Com podem afronar un cas de grip?, quines són les recomanacions sanitàries?, com podem prevenir la grip? A Ràdio Sant Andreu hem parlat d’aquestes qüestions amb Glòria Jodar, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Sant Andreu de la Barca.
En aquests moments els casos de grip augmenten i continuarà així la tendència durent almenys les dues próximes setmanes.
Davant de situacions com aquesta, és important vacunar-se. Tot i això tenim un índex baix de vacunació a Catalunya. De totes les persones a qui es recomana la vacunació per la grip, menys del 40% ha decidit vacunar-se aquest any.
A més de la grip, refredats i casos de còvid, cal afegir, l’Enorovirus, conegut popularment com a grip intestinal que també està fent incidència entre la població.
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. Els casos de grip en la població augmenten amb l’arribada del fred; a Catalunya és freqüent que es presenti l’epidèmia a partir de la segona quinzena de desembre i primeres setmanes de gener.
Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de prendre medicaments específics, només tractant els símptomes per alleujar el malestar (analgèsics, antitèrmics). Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.
En els infants molt petits i les persones grans, amb malalties greus o amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, otitis, sinusitis, deshidratació o agreujament d’una malaltia crònica de base (per exemple, insuficiència cardíaca, asma o diabetis). Per prevenir aquestes complicacions i evitar la infecció, la vacunació és la mesura més efectiva.