La jornada celebrada al DFactory Barcelona a la Zona Franca busca crear una xarxa de ciutats intel·ligents que permeti treballar de forma conjunta les diferents administracions per assolir un futur més sostenible i eficient, sempre buscant el benestar i la millor qualitat de vida dels veïns i veïnes.
Es busca que la tecnologia ajudi a ser més eficients i més eficaços pel que fa a la relació amb la ciutadania i la millora de les ciutats.
Els ajuntaments de Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat i Martorell han presentat els seus projectes des de aplicacions per comunicar incidències i informacions a sistemes d’informació geogràfica (GIS) per recopilar, gestionar i analitzar dades.
A la trobada hi ha assistit, alcaldes, regidors i personal tècnic d’ajut del Baix Llobregat Norda més de Pere Navarro el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha presentats due spropostes. La primera d’elles, Hola Sant Andreu, el servei de WhatsApp per a la comunicació directa amb la ciutadania que es troba en funcionament, on el ciutadà es pot posar en contacte amb l’ajuntament via whastapp i comunicar per exemple incidències o rebre informació.
En la presentació s’han detallat quines són les incidències més habituals dels ciutadans i que tenen a veure amb els residus, il·luminació, manteniment via pública, aigües, jardineria entre d’altres.
L’altre servei, està a l’espera de posar-se en pràctica, Es tracta d’un sistema d’informació geogràfica (GIS) per recopilar, gestionar i analitzar dades. Arrelat a la ciència de la geografia, el GIS integra molts tipus de dades. Analitza la ubicació espacial i organitza capes d’informació en visualitzacions fent servir mapes i escenes 3D.
Amb aquestes sistema es poden aconseguir dades detallades sobre ocupació, via pública, obres, activitats.
La trobada de ciutats intel·ligents del Baix Llobregat Nord, ha comptat amb la presentació per part d’ajuntaments veïns de Sant Andreu de la Barca, dels seus projectes de desenvolupament tecnològic, com són els d’Olesa de Montserrat i Martorell, n’hem pogut parlar amb els seus responsables i amb ells hem abordat com està l’estat de la qüestió als seus municipis.
A Olesa de Montserrat, tenen clara la idea que les persones han de estar al centre del canvi tecnològic, i que aquest canvi ha de servir per estar al servei de la ciutadania. Per aquest motiu han tirat endavant, d’entre d’altres, el GIS, un sistema d’informació geogràfica que els dona dades sobre l’estat de la ciutat per prendre decisions.
Jordi Parent, alcalde d’Olesa de Montserrat
Per la seva banda, Martorell ha fet bandera de tots els projectes de transformació digital que ha impulsat la ciutat, que tenen a veure amb l’oci, la seguretat i el consum d’entre d’altres, tot plegat posant el focus en la sobirania tecnològica, és a dir, en fer participar a la ciutadania del canvi de paradigma que vivim.
Javier González, regidor de Transició Digital i Sostenibilitat
A aquesta trobada de ciutats intel·ligents també hi han assistit institucions i empreses que treballen amb els governs locals per fer possibles les seves propostes de canvi tecnològic, com per exemple Pimec Baix Llobregat, Localret, la Fundació i2cat i la Red Innpulso.