Per saber d’on venen els panellets, no es pot anar més enrere de l’època medieval, ja que un dels ingredients principals és el sucre, que arriba per aquella època amb les llargues caravanes de la ruta de la seda a través dels àrabs. Durant aquella època, el sucre era un article de luxe i les pastisseries no existien. Es comencen a popularitzar cap al segle XVIII, quan les fleques i forns en comencen a vendre i tothom pot accedir-hi. L’origen no es té clar. Hi ha historiadors que veuen una evolució d’uns pastissets molt similars que es fan al món àrab. La teoria que més força té diu que van néixer de les ofrenes i àpats que es feien en record dels difunts per Tot Sants. Altres diuen que prové de l’ofici del campaner, que com havien de tocar tota la nit, alguns veïns s’apropaven a l’església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. Sigui quin sigui l’origen, ha arribat a nosaltres i avui dia és una tradició molt estesa a Catalunya i durant els dies abans a la Castanyada podem veure com les pastisseries s’omplen de panellets.
Arran de la globalització i la popularització de la cultura nord-americana a través de les pel·lícules de Hollywood, cada cop més està més present Halloween i comença a fer-se un lloc en les celebracions de la Castanyada. Podem veure com als forns i les pastisseries s’adapten i també tenen oferta per aquesta festa.
Coques a Cal Forner, cupcakes, cookies i piruletes a la Pastisseria i galetes a Terra i Pa és el que podem trobar per Halloween, però ens expliquen que en cap cas està substituint a la Castanyada, sinó que més bé es complementen.
Tot i la gran varietat de panellets que podem trobar i els productes per a Halloween, la tradició és la tradició i el que més èxit té són els de sempre, els panellets de tota la vida de pinyons.