L’actual presidenta de la Seu Local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer ens acosta a les activitats de l’entitat i les campanyes de prevenció del càncer que duen a terme a Sant Andreu de la Barca.
Coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer el 4 de febrer, l’associació va sortir al carrer amb una taula informativa. Els actes continuaran en els pròxims mesos amb l’objectiu de lluitar contra el càncer.
Quina és la tasca i quins són els objectius de la seu local de l’AECC a Sant Andreu de la Barca?
La tasca de la Seu local és representar a l’AECC en l’àmbit local i promoure la mobilització ciutadana local a favor de la lluita contra el càncer. Donar-nos a conèixer a la ciutadania i contribuir a difondre la missió de l’AECC, com ara informar i conscienciar, donar suport i acompanyar i captació de fons per investigació, amb organització d’actes i esdeveniments.
Parlar del càncer encara es pot considerar tabú?
Sí, encara hi ha persones que els hi fa respecte parlar d’aquesta malaltia, però cada vegada afortunadament hi ha més supervivència i hi ha molts mitjans perquè la gent pugui enfrontar-se a ella.
Com hauríem de tractar o enfrontar-nos al càncer?
Penso que cada persona som diferents i que en el moment que el metge ens diagnostica la malaltia s’ha d’intentar trobar ajuda amb la família o bé a l’associació amb teràpia psicooncològica, atenció psicològica, atenció social, etc.
En moltes ocasions en els seus actes parlen de la prevenció.
Sí, la prevenció és molt important. La gent ha de saber que entre el 30 i el 50% dels casos de càncer es podrien evitar amb mètodes de prevenció. A més d’un estil de vida saludable, participar amb els programes de cribratge existents, és clau per prevenir de forma ràpida nous casos de càncer.
També es dediquen a donar suport als malalts i familiars.
Nosaltres no ho fem directament, però tot malalt o familiar que vingui a informar-se a la nostra seu, el derivem als professionals de l’AECC que els poden ajudar, com ara informar sobre els programes de: teràpia psico-oncològica, ajudes socials, tallers, voluntariats, etc. O bé derivació als serveis d’atenció psicològica, atenció social i atenció domiciliaria.
El 8 de febrer vau organitzar una taula informativa al carrer. Suposo que deu ser important també sortir al carrer per difondre les informacions.
Sí, encara que la nostra entitat és coneguda i reconeguda a Sant Andreu. No, està de més, sortir al carrer per donar-nos a conèixer a la gent que encara no sap les tasques que fa l’entitat.
I aquesta taula del 8 de febrer era una taula informativa per commemorar el dia mundial contra el càncer, que va ser el 4 de febrer.
Tenen previst fer-ne més? Quins són els pròxims actes de l’entitat?
Sí. La següent serà el 15 de març dins del marc de la Fira de la Diversitat (campanya colorectal). Després farem altres campanyes que anirem informant de la data. També farem els dos actes de cada any, com la col·lecta anual i el sopar solidari per recaptar fons per la investigació. El sopar de l’any passat va ser el 20è i va ser un èxit, ja que van assistir 180 persones i des de aquí animo a la gent a què aquest any tornin a repetir.
Quants membres formen part de l’entitat i com es pot col·laborar amb l’entitat?
La Junta són 14 persones i tothom pot col·laborar adreçant-se a qualsevol membre de la Junta o es poden apropar a les taules informatives.
Des de fa uns mesos és presidenta de la Seu Local de L’associació de Lluita contra el Càncer. Com ho porta?
Ho porto bé i amb molta il·lusió i amb moltes ganes de fer molta feina. Fa uns mesos vaig agafar el relleu de l’anterior presidenta, Petra Plaza. A ella i a la Junta els hi dono les gràcies per confiar en mi. Vaig decidir ser presidenta, perquè m’ho van proposar i per mi no era important ser presidenta, sinó continuar amb la tasca que s’ha fet a l’entitat des de fa més de vint anys i per ajudar a les persones.
Quina és la línia que seguirà l’entitat amb la seva presidència?
La mateixa que s’ha seguit des dels orígens de l’entitat, aprenent molt de totes les persones de la Junta, perquè si no fos per elles, l’entitat no hagués tirat endavant durant aquests anys. Sense cap mena de dubte i amb la mateixa il·lusió de sempre seguirem treballant per aconseguir els objectius de la lluita contra el càncer.
Com es poden posar en contacte les persones que vulguin ser voluntàries o simplement demanar informació?
Adreçant-se al local de l’AECC seu local té al CRA , aviat, ja informarem el dia i l’hora que hi serem, o bé al correu accsab2012@gmail.com.