Rosa Monforte responsable del Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca ha comentat a l’espai setmanal dle programa Via Directa la convocatòria per fer els exàmens per a l’obtenció dels certificats de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. El termini per presentar les sol·licituds comença el 27 de gener i acabarà el 12 de febrer.
Les proves, de caràcter anual, es convoquen per obtenir els certificats de llengua catalana en cinc nivells: nivell bàsic (A2), nivell elemental (B1), nivell intermedi (B2), nivell de suficiència (C1) i nivell superior (C2). Els certificats acrediten cinc nivells de competència lingüística en català, d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR) del Consell d’Europa.
Els exàmens es duran a terme a 18 localitats: Barcelona, Figueres, Fraga, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Perpinyà, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
Per poder-se inscriure a les proves cal tenir 16 anys o més en el moment de realitzar-les, presentar la sol·licitud i fer el pagament de les taxes corresponents.
Els exàmens seran els dies:
Certificat de nivell bàsic (A2): 6 de juny Certificat de nivell elemental (B1): 13 de juny Certificat de nivell intermedi (B2): 16 de maig Certificat de nivell de suficiència (C1): 23 de maig Certificat de nivell superior (C2): 25 d’abril
24 DE GENER DIA DEL PUNT VOLAT
El 24 de gener se celebra el Dia del Punt Volat. Es considera aquesta data l’aniversari del punt volat i la ela geminada. El 24 de gener de 1913 s’aprovaren les normes ortogràfiques del català modern i establien l’ús del punt volat en català per a escriure la ela geminada.
Enguany la celebració tindrà com a principal activitat una campanya de micromecenatge per aconseguir que el món sencer conegui aquest signe emblemàtic del català. L’objectiu és que la comunitat catalanoparlant apadrini el signe i que l’organització internacional Unicode l’inclogui en la seva pàgina de signes patrocinats.
La campanya es portarà a terme a través del portal de micromecenatge Verkami i començarà el Dia del Punt Volat, 24 de gener, amb l’eslògan “Tens un punt volat? Ensenyem el caràcter de la ela geminada al món”. S’hi podran fer donatius des de 3 a 100 euros i es volen recollir almenys 1.000 euros, fet que atorgaria al punt volat la insígnia Unicode de plata, tot i que els impulsors no descarten d’arribar als 5.000, que atorgaria al punt volat la insígnia d’or.
Tothom coneix la ela geminada, però molta gent l’escriu malament: amb un punt baix, un guionet o un punt gruixut. Així doncs, vam pensar que molta gent no coneixia el punt volat, el símbol adient per a escriure la ela geminada.
CONVERSES FILOLÒGIQUES DE POMPEU FABRA A RÀDIO SANT ANDREU
Pompeu Fabra va publicar 840 articles al diari La Publicitat entre els anys 1919 i 1928. El títol genèric de tots aquests articles, escrits amb un estil planer i publicats en un diari popular, va ser «Converses filològiques». La primera conversa va sortir el 18 de novembre de 1919 a l’edició de nit de La Publicidad, que aleshores tenia la capçalera en castellà.
Els impulsors de la Ruta Pompeu Fabra, Mònica Montserrat i David Paloma, han culminat un projecte de selecció i enregistrament de 72 Converses filològiques, els articles escrits per Pompeu Fabra, il·lustre lingüista i gramàtic català. Aquest projecte té el suport de la Direcció
General de Política Lingüística i permetrà que les ràdios locals emetre les converses. Ràdio Sant Andreu ho farà a l’espai setmanal del Servei Local de Català.