Cada dimecres al Via directa l’espai de llengua catalana
Avui Rosa Monforte ha comentat que la llengua catala ha arribat als 10 milions de parlants. A més com cada setmana ens ha comentat l’aplicació de la setmana, la revista i l’apunt de llengua.
App de la setmana
Els contes dels nens
Aplicació mòbil educativa amb una selecció de pel·lícules, àlbums il·lustrats i llibres de còmic de gran qualitat per a nens de 0 a 12 anys.
Amb aquesta App podreu:
-Llegir els llibres il·lustrats i els còmics i veure les pel·lícules fora de línia, si s’han descarregat abans.
-Veure mostres gratuïtes de tots els llibres i pel·lícules.
-Disposar d’una gran selecció de pel·lícules i llibres educatius amb valors creada per pares i professors.
-Compartir els contes amb els fills quan se’n van a dormir.
-Gaudir-ne quan la família fa un viatge.
-Contribuir a l’educació infantil i fomentar el diàleg amb els nens, gràcies als arguments i il·lustracions seleccionats amb molta cura.
Revistes en català
Aquesta setmana recomanem la revistaArticles de Didàctica de la Llengua i la Literatura
Es tracta d’una revista especialitzada adreçada al professorat tant de primària, de secundària com d’adults.
La revista té una periodicitat trimestral: 3 revistes a l’any + 1 llibre.
Apunt de llengua
Una cinquantena de nous termes s’han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica del Consell Supervisor del TERMCAT. Aquests termes van ser normalitzats durant el primer quadrimestre de l’any 2013 i acaben de sortir publicats al DOGC núm. 6501, de 14 de novembre de 2013.
Destaca especialment l’apartat de termes de l’àmbit esportiu, que incorpora les denominacions catalanes d’esports de creació recent o poc coneguts: esquí d’estel o surf d’estel (kiteskiing o snowkiting) o monopatí tot terreny (mountainboarding en anglès). D’esports també s’hi recull la forma fitnes, adaptació catalana de la forma de l’anglès fitness i reconsideració de la proposta inicialment difosa condicionament físic, que no s’ha acabat d’implantar.
De l’àmbit de l’alimentació s’incorpora el manlleu cupkake (pastisset d’origen anglosaxó), i de l’àmbit educatiu les formes classe inversa (equivalent a l’anglès flippedclassroom) i criança positiva (alternativa al calc inadequat parentalitat positiva de l’anglès positiveparenting).
Tots aquests nous termes ja són consultables al web del TERMCAT a través de la Neoloteca i el Cercaterm.