98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / 21 de febrer Dia Internacional de la Llengua Materna

21 de febrer Dia Internacional de la Llengua Materna

El Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca s’afegeix a la commemoració d’aquest dia amb propostes adreçades als seus alumnes.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme, la diversitat cultural i destacar la importància de les llengües primeres o maternes com a patrimoni cultural, identitari i d’integració social.

La data es va escollir per recordar els estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven a Dhaka (actualment Bangladesh) en favor de la seva llengua, el bangla, un dels idiomes nacionals de Pakistan.

Rosa Monforte, responsable del Servei Local de Català ha comentat que el Consorci per a la Normalització Lingüística commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) posant el focus en la diversitat lingüística dels usuaris de l’organització, com a reconeixement i respecte per la pluralitat i la diversitat cultural.

llengua_materna1

Per commemorar aquesta data el CPNL ha creat, amb l’aplicació Genially, el joc “Volta al món amb les llengües”. El joc vol donar a conèixer la diversitat lingüística d’arreu del món a través d’un viatge lúdic pels cinc continents.

En aquest joc s’han de respondre 10 preguntes que ens descobriran curiositats sobre alguna de les 7.000 llengües que es parlen al món. Aquest joc interactiu Volta al món amb les llengües el podeu trobar a totes les xarxes del Servei Local de Català en format d’enllaç i clicant l’enllaç se us desplegarà l’aplicació i ja podreu començar a jugar

El joc repassa la situació lingüística dels cinc continents, a través de preguntes sobre les llengües que hi són presents, amb una atenció especial a l’origen lingüístic dels alumnes dels cursos de català i dels participants del Voluntariat per la llengua. Les preguntes mostren automàticament la resposta, amb l’explicació corresponent.
I si la resposta no s’encerta, l’aplicació demana de tornar a provar sort fins a respondre correctament i  d’aquesta manera poder continuar jugant.

D’acord amb les dades extretes de la darrera Memòria publicada del Consorci, les 15 primeres llengües inicials dels usuaris dels cursos de català nascuts a l’estranger són el castellà, l’àrab, l’amazic, el portuguès, l’urdú, el rus, el francès, l’anglès, el panjabi, l’italià, el romanès, el xinès, l’ucraïnès, el georgià i el tagàlog.

Amb la dinàmica lúdica d’aquesta commemoració, el Consorci també vol destacar la importància d’incorporar el joc en català en el procés d’aprenentatge de la llengua.

.